Den bästa luftfuktaren: Varför du behöver en och de 3 bästa modellerna

luftfuktare

En luftfuktare kan göra underverk för din hälsa. I den här artikeln diskuterar vi de tre bästa luftfuktarna på marknaden och varför du behöver en i ditt hem. Vi kommer också att prata om fördelarna med att använda en luftfuktare och hur den kan förbättra din livskvalitet. Om du letar efter en ny luftfuktare ska du se till att läsa den här artikeln!

Luftfuktare är bra för personer som lider av allergier eller astma. Om du bor i ett torrt klimat kan en luftfuktare också bidra till att huden och håret inte torkar ut. Det finns många olika typer av luftfuktare på marknaden, så det är viktigt att välja en som passar dina behov bäst. I den här artikeln utgår vi ifrån ett stort antal kriterier för att komma fram till den luftfuktare som är bäst i test. Vilken luftfuktare som är bäst för just dig kan variera, beroende på en mängd faktorer. Vi har listat luftfuktare i vårt bäst i test nedan.

De 3 bästa modellerna

Luftfuktare Bäst i Test – Philips HU4813

luftfuktare bäst i test

Den första på listan är Philips HU4813. Den här modellen är bra för personer som vill ha en produkt från ett erkänt varumärke man kan lita på. Ett lite dyrare alternativ, men som gör ett enormt bra jobb. Philips HU4813 är också tyst, vilket gör den perfekt för användning i ett sovrum. Den har också en timer så att man lätt kan välja när luftfuktaren ska arbeta. Detta kan t ex vara bra på natten, när man vill sova. Men Philips HU4813 stannar inte där, de har också ett nattläge som är extra ‘tyst’.

Utöver ovanstående funktioner så är kanske det viktigaste den inbyggda hygrometern. Philips HU4813 läser nämligen in vilken luftfuktighet du har och kan automatiskt ställa in hur den ska arbeta. Detta är en bra funktion eftersom det innebär att du inte behöver oroa dig för att ständigt kontrollera luftfuktigheten och justera den själv – något som kan vara svårt om du inte är van vid att använda en luftfuktare.

Wilfa HUE-6B

Wilfa HUE-6B är ett utmärkt val för dig som vill ha en effektiv och snygg luftfuktare. Den har en minimalistisk design som kommer att se bra ut i vilket hem som helst, och den är mycket enkel att använda. Wilfa HUE-B var den mest effektiva luftfuktaren i vårt test, och den är dessutom mycket tyst. Bristen på ytterliggare funktioner, och att Wilfa inte är ett lika erkänt varumärke som Philips, gjorde att den hamnade på andraplats.

Beurer LB88

Den här luftfuktaren är en ultraljudsmodell som har en stor vattentank. Den har två diminställningar och kan köras i upp till 18 timmar på en enda vattentank. LB88 har också en automatisk avstängningsfunktion, så du behöver inte oroa dig för att den ska gå torr eller överbelasta din strömbrytare.

Rumstorlek

När du väljer den bästa luftfuktaren för dina behov måste du ta hänsyn till storleken på det rum där den ska användas och till klimatet inomhus. Detta avgör vad för luftfuktare du ska välja. Det är skillnad på om du vill höja luftfuktigheten för ett kontor eller om du vill höja luftfuktigheten i ditt sovrum. Sovrummet är ett mindre och mer privat utrymme, så du bör då välja en mindre och tystare luftfuktare. För ett kontor behöver du däremot en luftfuktare som kan täcka större ytor och som har olika funktioner så som justerbara luftfuktighetsnivåer och timers. Du vill också ha en luftfuktare som är lätt att rengöra eftersom den kommer att användas mer.

Klimat

Om du bor i ett torrt klimat, eller om du har allergier eller astma kan en luftfuktare bidra till att förbättra din livskvalitet. Om du däremot bor i ett klimat med högre luftfuktighet, så kan en luftfuktare vara överflödig. För att avgöra om en luftfuktare är rätt för dig är det alltså inte bara viktigt att förstå sig på olika typer av luftfuktare, men också om ditt klimat kräver en luftfuktare. Enklaste sättet att ta reda på vilken luftfuktighet man har inomhus är att köpa en hygrometer (en apparat som mäter luftfuktighet).

Önskad luftfuktighet

När det gäller hur mycket fukt du behöver i ditt hem gäller det gamla ordspråket “för mycket av det goda”. Du bör hålla den relativa luftfuktigheten (RH) mellan 30 och 50 procent. Allt lägre och du riskerar att få typiska problem så som torr hud, näsblod och luftvägsinfektioner. Om den är högre främjar du tillväxten av mögel och dammkvalster, så det är viktigt att man man väljer vilken nivå av luftfuktighet man väljer. Väljer man en större luftfuktare kan det därför vara bra att den har inställbara reglage. Är det en mindre så bör man ha en hygrometer för att veta vilken luftfuktighet man har.