Får du tillräckligt med djupsömn?

djupsömn

Att få tillräckligt med sömn är avgörande för att må bra och förbli frisk. Kombinerat med bra kost och träning är sömn en av de viktigaste sakerna som behöver fungera i livet för att annat också ska fungera. I den här artikeln tittar vi närmare på hur du kan veta om du får tillräckligt med djupsömn, så läs vidare om du är intresserad av att lära dig mer!

Den allra bästa sättet att veta om du får tillräckligt med djupsömn per natt är att känna efter om du känner dig utvilad när du vaknar på morgonen. Om du inte får tillräckligt med djupsömn kommer du förmodligen känna dig lättirriterad och ha svårt att koncentrera dig på dagen.

Vad är REM sömn?

Ett annat begrepp som är bra att känna till i det här sammanhanget är rem sömn. REM-sömn är de perioder då du vanligtvis drömmer. Då rör sig ögonen snabbt och det här är den “lättaste” sömnen. De som väcks under den här perioden känner sig vanligtvis pigga.

Använd moderna hjälpmedel för att sova bättre

Det finns en rad grundläggande råd till den som vill sova bättre. För det första gäller det att vara aktiv och röra på sig under dagen. För det andra bör du undvika stress och absolut varva ner sista timmen innan du ska gå och lägga dig. Då är det inte läge att jobba eller göra något annat som kan röra upp tankar eller känslor. Gör hellre något avslappnande, som att se en rolig film eller läsa en god bok. Undvik också gärna telefonen sista tiden innan du ska somna.

Ett annat tips är att använda sig av moderna hjälpmedel som aktivitetsarmband och appar som mäter sömnkvalitet.

Förhoppningsvis har du nu lärt dig lite mer om sömn och kommer få lättare att sova gott om nätterna. Ta fasta på våra goda råd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *