Får man magrutor av att göra sit-ups?

Räcker det med att göra en jäkla massa situps om man vill ha magrutor på magen? Nej, säger träningsexperten som menar att det snarare kan ha motsatt effekt…

Gör du situps flera gånger i veckan i hopp om att du inom en snar framtid ska ha ett synligt sex-pack på magen? Då ska du kanske tänka om. Fitness-tränaren Matt Fiddes menar till och med att magen istället kan se större ut av den vanliga magövningen. Om att situps skulle ge magrutor säger han:

”Det är en idé som har funnits i årtionden men även om hundratals sit-ups stärker magmusklerna så är det inte sant”, till Dailymail.

Att göra situps kan ha motsatt effekt

Tränaren menar sit-ups istället snarare kan få magen att gå utåt. Att musklerna skulle kunna ge magen en extra liten knuff utåt.

Men egentligen är det ju inte musklerna det handlar så mycket om när det gäller magrutor, även om man behöver magmusklerna också. Det man behöver fokusera på är snarare fettet som finns utanpå musklerna.

Det är stor skillnad mellan att stärka sina magmuskler och att bli av med fettet på magen som döljer magmusklerna.

Kosten är avgörande om man vill ha magrutor

Vill man alltså ha magrutor så måste man både ha magmusklerna och, eller kanske framför allt, äta en kost/diet som gör att de syns också. Och det här kräver både tid, uthållighet och kanske framför allt disciplin.

För du kommer inte att kunna äta precis vad som helst. Det kräver en strikt diet och hård träning. Och tålamod! Men Matt Fiddes menar att det framför allt är kosten som är nyckeln här. ”80 procent kost, 20 procent träning.”

Kosten han rekommenderar består av mycket protein, få kolhydrater, samt mycket fullkorn och grönsaker. Man behöver förstås också äta mindre än kroppen förbrukar, för att tappa vikt. Man kan också glömma alkohol och socker.

Det går inte heller att punktmarkera magfettet

Det går inte att punktmarkera vilket fett kroppen ska göra sig av med först så man behöver i så fall tappa fett överallt.

Något annat man behöver hålla koll på, om man fortfarande är sugen på magrutor trots allt hårt jobb, är sömn och stress. Om man inte sover ordentligt, eller stressar för mycket, så ökar nivåerna av stresshormonet kortisol.

Det påverkar fettinlagringen i kroppen och kan göra att man får mer fett på just magen. Så kost, träning, sömn och ordentlig återhämtning är alltså avgörande här.

Källa: Daily mail Foto: TT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *