Förhindra solrelaterade hälsoproblem med solglasögon

E of Sweden

Våra ögon är känsliga. Långvarig exponering för solen kan leda till en rad olika sjukdomar. Vissa är bara smärtsamma eller irriterande, andra kan vara dödligt allvarliga. Men om du kommer ihåg att bära ett par solglasögon av hög kvalitet kan du skydda dig från solens skadliga strålar.

Låt mig börja med att definiera vad jag menar med “högkvalitativa” solglasögon. När du väljer solglasögon bör du börja med att leta efter solglasögon med 100 % UVA- och UVB-skydd. Detta ger ett fullständigt skydd mot solens ultravioletta strålar. Polariserade solglasögon kan minska bländningen, vilket är bra om du tillbringar mycket tid på vattnet. Leta också efter solglasögon som täcker ögonen helt och hållet. Wrap-around-linser är ännu bättre eftersom de blockerar ljus och bländning från både sidan och framsidan.

Låt oss nu titta på sjukdomar och hälsokomplikationer som solglasögon kan hjälpa till att skydda mot.

Hudcancer

Huden runt ögonen, inklusive ögonlocken, är mycket känslig för solljus. Och nästan 10 % av hudcancerfallen finns nära ögonen. Om du bär UV-skyddande solglasögon med stora linser kan du inte bara skydda dina ögon, utan även din hud.

Gråstarr och glaukom

Grå starr är grumliga områden på ögats lins. Enligt Glaucoma Research Foundation bidrar långvarig och långvarig exponering för solens UV-strålar till grå starr. UV-exponering kan också förvärra symptomen på glaukom, en annan allvarlig ögonsjukdom som kan leda till blindhet. Solglasögon med fullständigt UV-skydd kan bidra till att minska risken för grå starr eller komplikationer till följd av glaukom.

Pterygium

Pterygium, även känt som surfarens öga, är en tillväxt på själva ögongloben. Den är vanligtvis inte allvarlig, men den kan vara smärtsam och irriterande. Ögondroppar, steroider och operation (i avancerade fall) är de vanligaste behandlingarna.

Men den bästa behandlingen är förstås att förebygga. Läkare rekommenderar solglasögon med omslutande solglasögon med UV-skydd, särskilt under molniga dagar när solen inte syns men dess UV-strålar ändå kan skada ögonen.