Hälsofördelarna med att sola

solbada

Från den djupa vintern i Sverige till det årliga höstmörkret kan jag intyga att utan sol är livet uppriktigt sagt mindre soligt.

Solljus ökar serotoninnivåerna i kroppen, signalerar dagsljus och lyfter humöret. Solsken stimulerar också produktionen av D-vitamin som hjälper kroppen att upprätthålla serotoninnivåerna. Faktum är att solskensvitaminet har visat sig vara särskilt effektivt vid behandling av depression. Så hur kan något så bra vara så dåligt?

Nästan alla behöver mer D-vitamin

D-vitamin har kopplats till friska ben, tänder och allmän hälsa, och “70 procent av Svenska barn har låga nivåer av D-vitamin” enligt en forskare. Du kan läsa mer om varför D-vitamin är så viktigt här.

På grund av rädslan för cancer, för tidigt åldrande och andra hudskador undviker hälsomedvetna människor solstrålar på huden genom att avstå från att sola och/eller använda solskyddsmedel och skyddskläder. För dem som ändå exponerar sig för solen kan frekvent duschande och badande (något som våra förfäder inte gjorde) också ta bort de naturliga oljorna från huden som bidrar till produktionen av D-vitamin. Slutligen ligger dom nuvarande rekommendationer för oralt D-vitamin långt under vad som behövs för att upprätthålla optimala blodnivåer, så att ta ett oralt tillskott enligt dessa riktlinjer kommer sannolikt inte att vara tillräckligt. Oavsett om det är från solen eller från kosttillskott så får de flesta människor helt enkelt inte i sig tillräckligt.
Solsken är det bästa sättet att få i sig D-vitamin

Enligt dr Stephanie Seneff, senior forskare vid MIT, fungerar D-vitamin från solen och D-vitamin från livsmedel och kosttillskott mycket olika i kroppen. När solstrålarna träffar huden bildar kroppen vitamin D3-sulfat som är vattenlösligt och kan röra sig fritt i blodomloppet. Seneff förklarar att D3-sulfat bidrar till ett starkt immunförsvar och friska hjärt-, kärl- och nervsystem. Det kan också omvandlas till osulfaterat D3-vitamin som hjälper till med kalciumfördelningen i kroppen. D3-vitamintillskott är osulfaterade, fettlösliga och behöver LDL-kolesterol för transport. Osulfaterat D3-vitamin omvandlas inte till den sulfaterade formen, och därför anser Dr. Seneff att orala D-vitamintillskott är ett dåligt substitut för D-vitamin från solsken.

För dem som måste undvika solen eller som bor i kalla, mörka klimat är dock tillskott av D-vitamin fortfarande ett måste. Du kan läsa mer om hur du får i dig D-vitamin på vintern här.

Av personlig och yrkesmässig erfarenhet är jag inte övertygad om att D-vitamin från kosttillskott inte bidrar till immunförsvaret och humöret, även om forskningen säger att det är så. Jag har sett många personer bekämpa förkylningar och influensor genom att helt enkelt tillsätta D3-vitamindroppar och/eller fermenterad torskleverolja. Jag har också sett människor som lider av depression och hormonobalans förbättras med oralt D-vitamin. Även om en hälsosam dos solljus är optimalt, bör oralt D-vitamin inte avfärdas när solsken helt enkelt inte är ett genomförbart alternativ eller ens serum D-vitamin är betydligt lågt.

Solljus förebygger cancer

Ja, du läste rätt, och innan du avfärdar detta som nonsens bör du tänka på att det inte står att solbränna förebygger cancer.

Måttligt solljus på mänsklig hud är inte av ondo – tvärtom. Oavsett om din hud är ljus eller mörk, eller om du bor nära eller långt från ekvatorn, är människor en levande art som fötts på en planet som snurrar runt solen. Vi har inte utformats med tjocka fjäll eller nattliga vanor. Exponering för solljus är en del av vår design, nödvändig för en sund cellproduktion och ett väl fungerande immunförsvar – och för att förebygga cancer – inklusive melanom. (Länkar till forskning som stöder dessa påståenden finns).

Om solljus är “bra”, vad orsakar då cancer?

Överexponering för solljus och solbränna? Kanske. För mycket solljus som blockeras av giftiga solkrämer? Också troligt. För mycket solljus plus en kost som inte innehåller tillräckligt med skyddande näringsämnen? Ja, det är det. Vilket för oss till idén att…

Antioxidanter spelar en större roll för att förebygga cancer än solskyddsmedel

Därmed inte sagt att du ska äta en apelsin och gå runt på stranden mitt på dagen i bara underkläderna. Din totala kost kommer att avgöra hur väl du kommer att kunna hantera sol exponering, och den bästa kosten är en rik på omega-3-fetter, antioxidanter och bra fetter från bra källor (betade ägg, gräsbetat kött och mejeriprodukter, kokosolja och skaldjur). Mommypotamus erbjuder en bra utgångspunkt för antioxidantrika livsmedel, och om du är ny i världen av att äta näringstät mat får du här en ögonblicksbild av hur det ser ut.

Jag ser fram emot att fylla mina (mycket vita) barn med antioxidanter och hälsosamma fetter (ovanpå deras redan hälsosamma kost) för att testa den här teorin i sommar. Berätta dock inte för min mycket vita, brittiska man att hans bruna fru testar detta. Han kommer att smörja in dem med solkräm från Badger innan du hinner säga “gyllenbrun”.

Även ‘hälsosamma’ solkrämer kan påskynda hudens åldrande

Konventionella solskyddsmedel är helt enkelt dåliga. Inga om, och, eller men om det – det är 50/50 om din spray-on solskyddsmedel eller en solbränna är värre för din kropp.

Men hur är det med naturliga solskyddsmedel? Nanopartiklar, som gör att solkrämen inte ser kritvit ut, finns i de flesta naturliga solkrämer – inte bra. Och visste du att de flesta solskyddsmedel bara blockerar 4 % av solens strålar? De blockerade strålarna är de UVA/UVB-strålar som minskar risken för solbränna. Du kan alltså vistas i solen mycket längre än vad som är optimalt för din kropp, men tack vare solskyddets funktion kanske du inte tänker på att söka dig till skuggan förrän du har exponerat dig för mycket.

Så vad ska en hälsomedveten solälskare göra?

  • För all del, ta lite sol!
  • Ta det lugnt, undvik att bränna dig, bygg försiktigt upp en solbränna under de soliga årstiderna och sök dig till skuggan när du känner att du har fått nog.
  • Ät en näringsrik kost året runt – med mycket antioxidanter och nyttiga fetter.
  • Använd solskyddande hattar och kläder om du planerar att vara ute under längre perioder.
  • Välj naturliga solskyddsmedel genom att besöka Environmental Working Groups lista över de bästa tillgängliga.
  • Gör din egen säkra och effektiva solkräm med det här enkla receptet.
  • När solen inte skiner under en längre tid ska du se till att fylla på med D-vitaminrika livsmedel som en försäkringsplan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *