Hur Du Väljer Bästa Gainer

bästa gainer

En gainer är ett slags kosttillskott som mestadels består av protein samt ämnen som hjälper kroppen ta upp proteinet. Ämnena bidrar även till en normal muskelfunktion och proteinsyntes. Gainers är gjorda för att hjälpa dig gå upp i vikt och bygga mycket muskler samtidigt som du tränar.

Att tänka på i jakt på din Gainer

De flesta proteintillskotten är fyllda av vassleprotein från mjölk, men det finns som tur är även laktosfria alternativ på marknaden. Dessutom finns det också alternativ för människor som har valt en vegansk eller vegetarisk kost, eller för de som vill undvika gluten och andra allergiframkallande ämnen och livsmedel.

Smak

Näringsinnehållet i ditt kosttillskott är väldigt viktigt, men för att du ska få i dig pulvret dagligen spelar även smaken en viktig roll. Vanligtvis köper du gainers, precis som proteinpulver, i stora förpackningar som väger flera kilo.

Under perioden då du försöker hitta rätt pulver är det rekommenderat att köpa mindre förpackningar så du kan testa dig fram och hitta den bästa gainer för dig. Annars kan du även köpa ett större paket med helt naturell smak och tillsatta smaker du gillar själv. På forum för tyngdlyftare verkar det vara väldigt populärt att blanda i O’Boy pulver i gainers.

Pris

Skillnaden i pris mellan olika märken av gainers kan vara drastiska. Det finns gainers på marknaden som kostar allt ifrån 70 kronor per kilo pulver, ända upp till närmare 300 kronor per kilo. Vanligtvis avgörs produktens pris av dess näringsvärde, det vill säga hur mycket protein det faktiskt är i varje portion.

Billigare gainers har en tendens att innehålla en stor andel socker jämfört med de dyrare varianterna. Därför kan det ofta vara värt att betala lite mer för att få ett tillskott som faktiskt fungerar och är värt att lita på. Du ska dock inte bara gå på priset och anta att en dyr gainer automatiskt är bättre. Läs därför alltid innehållsförteckningen innan du köper en ny gainer. Somliga budgetvarianter håller nämligen en hög kvalitet på sin smak och har dessutom ett bra innehåll, som till och med är bättre än i andra, mycket dyrare gainers.

Innehåll

En gainer består vanligtvis av protein, snabba kolhydrater och en liten mängd fett. I många fall är den också berikad med vitaminer och mineraler som bidrar till återhämtning, muskeltillväxt, muskelfunktion och proteinsyntes.

Det är rekommenderat att dricka en portion gainer efter träningspasset istället för innan. När du gör på det sättet fyller du på dina kroppsliga lager av glykogen. Det är sättet våra kroppar lagrar kolhydrater, även kallat energi. Kost och träning kan vara ett väldigt avancerat ämne, men förhoppningsvis kan vi hjälpa dig att få lite klarhet i nästa stycke.

Viktiga ingredienser

Nedan hittar du en sammanfattning av viktiga ingredienser som gainers av hög kvalitet borde innehålla och som kommer spela stor roll för dig som tränar hårt för att bygga muskler.

Protein

Det absolut viktigaste och mest grundläggande att få i dig när du vill bygga muskler är protein, och det är därför den största ingrediensen i alla gainers som är värda att köpa. För den som rör sig måttligt är proteinbrist inte något värt att oroa sig över. De nordiska rekommendationerna säger att mellan 10 och 20 procent av vårt dagliga kaloriintag bör bestå av proteiner.

Idag äter vi i genomsnitt 1,2 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag. Det är långt över gränsen för vad vi behöver för ren överlevnad, men kan ökas till 2 gram för den som vill bygga muskler. Just den höga proteinnivån är relativt svår att komma upp till genom bara vanlig kost. I gainers kan proteinet komma från ett antal olika källor, några exempel inkluderar vassleproteinkoncentrat, kalciumkaseinat och äggalbumin.

Vitaminer och Mineraler

Vitamin D är det viktigaste vitaminet för dig som vill bygga muskler och tillsammans med magnesium, kalcium och kalium bidrar vitaminet till en normal muskelfunktion. Magnesium är också viktigt då det bidrar till en normal proteinsyntes, vilket även zink gör. Både normal muskelfunktion och proteinsyntes är mycket viktigt när du vill bygga muskler, och därför innehåller många gainers dessa ämnen.

Andra ämnen

Några andra ämnen som är viktiga för muskelbyggnad är till exempel kreatin och glutamin.

Kreatin hjälper din kropp omvandla lagrad energi till rörelseenergi och kreatinet förekommer naturligt i produkter från djurriket som till exempel kött och fisk men även i bland annat lingon. För de flesta som äter en normal kost bildar kroppen ungefär 1-2 gram kreatin varje dag, men för den som avser att bygga muskler rekommenderas starkt ett kosttillskott. Som tur är innehåller de flesta gainers kreatin för att hjälpa dig nå ditt viktmål och en hög muskelmassa.

Glutamin är en av de tjugo aminosyror som protein är uppbyggda av och är viktigt för matsmältning och näringsupptag. Brist på glutamin kan vara allvarligt och orsaka avmagring. Glutamin står även för över 35 procent av allt kväve som transporteras till musklerna i kroppen. I många gainers finns glutamin tillsatt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *