Hur värmevästar och jackor fungerar

värmeväst

Tro det eller ej, men tekniken bakom uppvärmda västar går så långt tillbaka som till 1912. I den här artikeln tar vi en titt på hur uppvärmda jackor fungerar, hur och när tekniken först utvecklades.

Historien om uppvärmda kläder

År 1912 var en läkare vid namn Sidney Russell den första personen som föreslog en uppvärmd filt under madrassen. År 1930 hade en annan uppfinnare vid namn George Crowley förfinat konceptet ytterligare genom att använda en termostatisk regulator för att reglera värmen. De elektriska filtarna kom ut på marknaden under de följande åren och blev mycket populära bland människor i kalla klimat.

Även om grunderna fanns på plats tidigt var det inte förrän batterierna förbättrades som elektrisk uppvärmning kunde införlivas i plagg. North Face var först med detta, med en jacka kallad MET5 som släpptes 2001. Denna banbrytande jacka, som hyllades av Time Magazine och andra kritiker, banade väg för kommande saker.

Det största hindret visade sig dock vara kostnaden, eftersom MET5 kostade 500 dollar. Det var inte förrän billigare litiumbatterier kom in i massproduktion på 2010-talet som saker och ting verkligen kunde gå framåt. Vid det laget hade flera märken dykt upp på marknaden.

Hur fungerar värmevästar?

På den mest förenklade nivån fungerar värmevästar genom att strömmen går genom små trådar, vilket genererar värme. Detta elektriska fenomen har man förstått väl sedan länge – och det orsakas av att elektroner i ledningen “exciteras” när en elektrisk ström passerar över dem.

I de flesta kretsar anses värme vara antingen ett slöseri med energi eller en fara. Men i uppvärmda jackor är den en viktig del av deras funktion. I de enklaste produkterna sprids tunna trådar över zoner av plagget för att skapa värme. Detta fungerar bra, men skador på trådarna kan leda till att hela systemet går sönder.

Modernare uppvärmda jackor använder kolfibrer som är mycket mer flexibla och tål mer rörelse. Dessa fibrer vävs ofta in i kuddar för att skydda dem och sprida värmen. Värmeelementen är också gjorda för att vara redundanta, så att om element går sönder så äventyrar det inte hela plagget.

Hur slår man på en värmejacka?

De flesta uppvärmda jackor och västar använder en liten knapp som sitter på bröstet. Den är avsiktligt utformad för att vara liten, så att den inte är i vägen. Typiskt sett har systemet ett antal värmeinställningar, som kan justeras genom att trycka på knappen igen. För att stänga av jackan trycker du normalt på knappen och håller den intryckt.

De flesta glömmer att när batteriet väl är borttaget är en uppvärmd jacka precis som vilken jacka som helst. Du kan fortsätta att bära den under den mildare delen av året. Därför är vi stora fans av värmevästar, som kan användas som lagerplagg på vintern och vanliga västar under resten av året.

Hur länge håller uppvärmda västar?

Hur länge en uppvärmd väst håller beror verkligen på batteriet och kvaliteten på den. Självklart beror det också på hur varmt du kör den också! För västar av god kvalitet kan du räkna med 9-11 timmar på lågt läge, 6-8 timmar på medelvärme och 1-3 timmar på maximal värme. Med det sagt beror det verkligen på tillverkaren.