Sanningen om vad som verkligen finns i din Pre-Workout

pre workout drink

Pre-workout är ett kosttillskott som påstås öka energinivåerna och den idrottsliga prestationen. Det kommer vanligtvis i pulverform, även om du också kan hitta pre-workout-drycker och livsmedelsprodukter. Det verkar som om alla gymfantaster förlitar sig på detta tillskott, men vad innehåller det egentligen? Enligt Healthline tillverkas pre-workout med en oändlig kombination av ingredienser. Några av de vanligaste ingredienserna du ser är koffein, kreatin och aminosyror.

Koffein är ett brett studerat läkemedel som har visat sig vara säkert i små mängder (via Mayo Clinic). Det rekommenderas att du inte konsumerar mer än 400 milligram koffein per dag. Kreatin, en annan vanlig ingrediens i pre workout, är en aminosyra som ökar muskeluthålligheten, vilket kan hjälpa dig att träna under längre perioder (via Healthline). Koffein och kreatin har studerats mest ingående av alla ingredienser som du vanligtvis ser i pre-workout-tillskott. Var försiktig med produkter som innehåller stora eller icke offentliggjorda mängder av andra ingredienser.

preworkout drink

Biverkningar av pre workout

Många kosttillskott har potentiella biverkningar och pre-workout är inte annorlunda. Vilka effekter du kan uppleva beror på vilka ingredienser som finns i den produkt du väljer. Koffein är till exempel känt för att orsaka rastlöshet, huvudvärk och ångest (via Verywell Health). Om du väljer en preworkout som innehåller koffein kommer du sannolikt att uppleva dessa effekter.

Andra vanliga biverkningar av pre-workout är illamående, ökad hjärtfrekvens, matsmältningsproblem och stickningar i händer och fötter (via Healthline). Alla har unika toleransnivåer för enskilda ingredienser, så det är viktigt att börja ta pre workout i små doser tills du hittar den idealiska mängden för dig själv. Välj pre-workoutprodukter som innehåller korta ingredienslistor och tydligt anger hur mycket av varje ingrediens som finns i blandningen. Pre-workout regleras inte av FDA och det kan vara svårt att avgöra vad som verkligen finns i en produkt. De säkraste pre-workoutprodukterna testas av tredjepartsorganisationer som NSF eller Informed Choice, som testar förbjudna ämnen och ingrediensernas styrka.