Träning, kost och fysisk återhämtning – viktigt för din kropp

wellness

Att träning och fysisk återhämtning är viktigt för vår hälsa är nog ingen nyhet för någon av oss. Vi är många som finner det svårt att hitta tiden i en stressig vardag till att gå och träna eller ta om vår kropp på annat sätt. Dock så har vi nog alla hört uttrycket “den som inte sätter av tid för träning behöver förr eller senare sätta av tid för sjukdom”. Med det i bakhuvudet kanske det kan bli mer motiverande att sätta igång och börja ta hand om sig själv och sin kropp.

Träning kan man faktiskt utföra var man vill, det är endast fantasin som sätter gränser. Fysisk återhämtning handlar om att slappna av, äta och dricka ordentligt och ta hand om sig själv mellan varje träningspass och är minst lika viktigt som själva träningen. Ett sätt att sköta sin fysiska återhämtning kan vara genom massage, vilket också kan vara knepigt att faktiskt komma iväg på. Många har investerat i en massagestol för att slippa ge sig iväg för massage och istället kunna få det hemma när det passar en själv.

Massagestolen – ett härligt sätt för återhämtning

Att sätta sig ner i sin massagestol efter en lång arbetsdag eller ett hårt träningspass kan vara ett helt fantastisk sätt att återhämta sig på. Det finns väldigt många fördelar med att investera i en massagestol. Som sagt så slipper du boka massage timmar hos massören, det kan vara både svårt att få en tid som passar samt kosta en hel del pengar varje gång.

Massagestolar kan förbättra din blodcirkulation som i sin tur påskyndar läkning för muskelspänningar och skador i din kropp. Dessutom ger massagestolen en fantastisk avkoppling som i sin tur sänker stressnivån i din kropp. På din massagestol kan du själv ställa in om du vill ha punktmassage för exempelvis rygg, nacke, lår eller höfter eller du vill ha en helkroppsmassage.

Många människor har problem med spänningar i ländryggen, speciellt om man sitter still väldigt länge och kanske har ett jobb som kräver många timmar framför datorn. Det kan behövas en hel del massage för att komma till rätta med det och då kan en massagestol vara perfekt.

Tränar man och är väldigt fysiskt aktiv kan en massagestol hjälpa en att återhämta sig efter ett träningspass. Återhämtning och muskelavslappning är en förutsättning för att din träning ska ge ett bra resultat och för att du ska orka fortsätta. Många idrottare har massageterapeuter som hjälper dem med återhämtningen efter ett träningspass. De flesta av oss har dock inte det och då kan en massagestol vara jättebra.

Hur viktig är kosten när vi tränar?

Oavsett hur mycket eller hur lite du tränar är kosten mycket viktig för ett hälsosamt och långt liv. Den har stor betydelse för hur det går med din träning och hur din kropp förändras under träningens gång. Det gäller oavsett hur dina mål med din träning ser ut och om du tränar mycket eller lite. Kosten är med andra ord A och O för ett bra träningsresultat.

Som sagt så kan inte kostens betydelse för din träning nog understrykas, att äta rätt och att äta på rätt tider är väldigt viktigt. Att äta på rätt tider betyder att man äter bra mat innan ett träningspass för att få tillräckligt med energi för att orka och efter träningen behöver kroppen bra mat för att bygga upp kroppen.

Att vi behöver kolhydrater, fetter och proteiner för att må bra och orka är välkänt för de flesta, men man kanske tycker det är svårt att veta om man får i sig allt man behöver. Äter man en allsidig kost med mycket frukt och grönt brukar inte detta vara ett problem, det är nämligen bästa sättet att få i sig allt man behöver. Tränar man väldigt hårt och bygger muskler kan man behöva tillsätta exempelvis protein.