Vad händer när man bara kör “lätta” träningspass?

lätt hemmaträning

Lätta träningspass kan vara mer lockande än HIIT-träning, till exempel, men jag har ofta svårt att motivera mig själv att träna fullt ut. Även om jag är väl medveten om de otaliga anledningarna till att jag bör träna – de fysiska fördelarna, de mentala fördelarna som höjer humöret.

Vad räknas som ett “lätt” träningspass?

Låt oss få en sak klarhet: “lätt” är ett relativt begrepp och det som en person tycker är lätt kan en annan person tycka är utmanande. Men för att göra den här utmaningen så inkluderande som möjligt är de träningspass som Rosie har satt ihop lågaffektivt och endast kroppsvikt – allt du behöver är en träningsmatta och ett motståndsband.

Verkar de “lätta” i jämförelse med ett hårt HIIT- eller viktpass? Absolut. Men det betyder inte att de inte ändå höjer din puls och hjälper dig att bygga upp styrka.

Dessutom finns det många sätt du kan utvecklas med dem för att göra rörelserna lite svårare om du vill pressa dig själv lite mer. (Fullständigt avslöjande: jag gjorde det inte). Dessa inkluderar att lägga till vikter till rörelserna, öka tiden under spänning (du kan till exempel hålla dig i en knäböjsposition längre innan du kommer upp igen till stående) eller öka antalet repetitioner eller set du gör.

Vad betyder egentligen “low impact”?

“Låg inverkan innebär att kroppen inte påverkar utrustningen eller golvet hårt, till exempel att låg inverkan på konditionsträning inte innebär att man springer och hoppar”, säger Rosie. “Låg effekt betyder dock inte nödvändigtvis låg intensitet, ett träningspass kan vara låg effekt men ändå få pulsen att bli riktigt hög och musklerna att brinna.

“Jag tror att många människor tror att träning med låg belastning är lätt – det behöver de inte alls vara! Du kan göra snabb hård konditionsträning som kanske har en låg inverkan på ben och bäcken, men ändå känna en fantastisk förbränning. Så det är utmärkt för att stärka kroppen, arbeta med viktiga tekniker och hålla sig i form för hjärt- och kärlsystemet.

Vem kan träna med låg intensitet?

Det är utmärkt för alla som börjar sin hälsoresa eller återgår till träning. Och förutsatt att du har fått godkännande av sin läkare (vilket också är ett måste för alla kvinnor efter förlossningen) är de också perfekta för alla som vill börja träna igen efter en operation.

“Lågintensiv träning kan också passa kvinnor i vissa skeden av menstruationscykeln, när de känner att de inte vill hoppa runt”.

Naturligtvis är “lätta” träningspass som dessa träningspass med låg intensitet också ett användbart verktyg att ha i din arsenal ändå – även om du tränar regelbundet. För alla vars träningsplan innehåller aktiva återhämtningsdagar skulle dessa vara ett bra alternativ.

Eller om du, som jag, helt enkelt inte kan förmå dig själv att göra ett mördande pass, är dessa ett användbart verktyg för att övertala dig från soffan och in i din gymutrustning. Upprepa efter mig: “Bara ett lätt träningspass i dag, du klarar det…”.

Vilka är fördelarna med enkla träningspass?

Om vi tar hänsyn till den låga effekten av de enkla träningspass som jag kommer att ta itu med i den här artikeln, är det verkliga försäljningsargumentet att det inte kommer att stressa ut din kropp på samma sätt som de mer högoktaniga motsvarigheterna. “Högintensiv träning är bra för att bygga upp kondition och uthållighet, men den kan producera mycket kortisol”, förklarar Rosie.

Detta är bra för “förbränning” eftersom det försätter oss i kamp- eller flyktläge, men det är inte nödvändigtvis hälsosamt varje dag, särskilt inte om vi har annan stress i vårt liv. Att blanda upp det med träning med låg effekt eller något mer avhjälpande och långsamt kan vara till stor hjälp för att hålla oss i balans.

4 saker jag lärde mig av min utmaning med lätt träning

1. Låg effekt betyder inte låga vinster

Det är lätt att anta att du inte riktigt kommer att se några resultat om du inte pressar dig själv med antingen ett supersvettat eller tungt tyngdlyftningspass. Men dessa träningspass fick mig att inse att jag behövde omformulera vad jag menade när jag tänkte “resultat”.

Låg effekt betyder inte nödvändigtvis låg intensitet”, förklarar Rosie. “Ett träningspass kan ha låg effekt men ändå få pulsen att bli riktigt hög och musklerna att brinna.

Jag kände verkligen detta efter varje träningspass – jag svettades och efter särskilt hårda pass (jag vet att jag sa att de var lätta, men jag menar de svåraste av dessa lätta pass) skakade mina muskler verkligen. När min tvåveckorsutmaning var slut kan jag lugnt säga att jag kände mig både friskare och starkare. När det gäller styrka skulle jag till och med gå så långt som att säga att jag kände mig starkare än vad jag har gjort tidigare efter att ha gjort mer intensiva träningspass, vilket förmodligen beror på att den långsamma karaktären hos dessa lätta träningspass innebar att jag verkligen kunde fokusera på min koppling mellan hjärna och muskler i stället för att förlora formen när jag ökade tempot.

2. Lätta träningspass kommer att ha en enorm fördel för din mentala hälsa

Efter åratal av slitsamma HIIT-sessioner har jag konditionerat mig själv till att tro att om inte träningen får dig att känna att du är på väg att svimma, så tränar du inte riktigt. Vilket naturligtvis är löjligt. Men efter att i åratal ha pressat min kropp att nå sin topprestanda för olika fitnessutmaningar är det ett lätt tankesätt att glida in i.

Så det kom som en uppfriskande överraskning att se så många av fördelarna utan att behöva besegra mig själv. Efter varenda en av mina “enkla” träningspass kände jag mig energisk, mitt humör förbättrades och jag fick fortfarande den där nöjda känslan man får när man vet att man gjort något bra för – allt detta utan att svettas. Å andra sidan, efter HIIT-träningarna som jag brukade göra brukade jag ofta bli klar och känna mig lite nervös, innan jag fullständigt kraschade av utmattning – som Rosie nämner beror detta troligen på den topp i kortisol (stresshormonet) som dessa träningar kan orsaka.

3. Det är mycket lättare att motivera sig själv när du inte får den där skräckfyllda känslan

Det är en självklarhet, men den här utmaningen visade verkligen att jag är mycket mer benägen att hålla mig till en rutin när det inte känns som ett straff och det bara är “lätta” träningspass som väntar. Det kommer alltid att vara svårt att motivera mig själv att göra ett HIIT-träningspass fyllt med burpees, höga knän och bergsklättrare, för ibland är man helt enkelt inte på humör för det som min mamma kallar “allt hoppande”.

Som nämnts hade jag ursprungligen åtagit mig att göra dessa träningspass två eller tre gånger i veckan, men utan att skräcken hängde över mig slutade det med att jag tog på mig gymutrustningen oftare och gjorde totalt fyra pass i veckan. Det visade sig att jag genom att ta det lite lugnare faktiskt fick fler träningstimmar totalt sett än om jag hade fortsatt med min vanliga HIIT.

4. Lätt träning är inte alltid lätt

Kanske är jag bara en kaxig kyckling, men jag har alltid bedömt min styrka och uthållighet som ganska hyfsad. Så det var lite ödmjukt att inse att jag tyckte att dessa förment “lätta” träningspass var ganska utmanande ibland.

Till exempel fick jag definitivt brännskador under min tredje runda av deadbugs, och walkouts överraskade mig när deras hastighet gjorde mig andfådd.

Det var verkligen en chock att upptäcka att dessa pass inte alltid var lätta, men det hjälpte mig också att känna att jag hade uppnått något mer från mitt pass än om jag bara hade valt att göra min vanliga vinyasa-yogaträning. Jag räknar det som en vinst.

Så, är enklare träningspass värt att göra?

Sanningsenligt? Det beror på dina mål. Om du är ute efter att bränna fett så kommer den här typen av träning förmodligen inte att hjälpa dig att nå dit lika effektivt som HIIT-träning eller mer intensiv styrketräning skulle göra. Men om du letar efter någon form av träning som hjälper dig att bygga upp styrka och öka energin utan att stressa din kropp är dessa träningspass en bra början.